Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

Καζαμίας 2016 Σεπτέμβριος ή αλλιώς Ξένιος Ζέφςςςςςςςς και πράσσειν άλογαΧρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο και ύστερα από τις απαιτούμενες ζυμώσεις, το γόνιμο δημόσιο διάλογο(μας γκαστρώσανε) και μέσα σε κλίμα ομοψυχίας και αδερφοσύνης, αρχίζει να αχνοφαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.Μιλάμε  βεβαίως για το μέλλον του πολυτάραχου Ξενία του Κάστρου μας.
Ο ίδιος ο Διονύσης Ζήβας σε προσωπική επικοινωνία που είχαμε, μας άνοιξε την καρδιά του και μοιράστηκε μαζί μας, ιστορίες που δεν ξέραμε για την ανέγερση του Ξενοδοχείου. Ο αρχιτέκτονας, μας είπε ότι αν μπορούσε, θα του έβαζε φουρνέλο από τα θεμέλια, να μην το βλέπει μπροστά στα μάτια του. Το τί πρήξιμο στα συκώτια του, μέχρι να το τελειώσει πέρασε,δε λέγεται!Έχασε μπόλικα χρόνια από τη ζωή του μέχρι να το παραδώσει στο Αρτινό κοινό. Έκανε το λάθος ο χριστιανός κι αφού σχεδίασε το Bauhaus οικοδόμημα, πήρε Αρτινούς εργάτες να το χτίσουν. Ε, τί το'θελε, όλη μέρα τσακωνόντουσαν τα μαστόρια, το κοντό και το μακρύ του ο καθένας. Ο ένας μάστορας ήθελε να ρίξει κι άλλο όροφο,πανοσήκωμα, ο άλλος να χτίσει και περίπτερο δίπλα ακριβώς από την είσοδο,μεσοτοιχία
για να χουν οι θεριακλήδες πρόχειρες τις τσιγάρες, ο τρίτος ήθελε να μεγαλώσει κι άλλο τα υπόγεια  να΄χουν λίγο παραπάνω χώρο να απιθώνουν τα τελάρα με τις κοακόλες. Κοντολογίς,άλλα τους έλεγε να κάνουν ο γνωστής φήμης αρχιτέκτονας, άλλο έκαναν τα μαστόρια. Τρανό παράδειγμα του μπάχαλου που επικρατούσε, ήταν η πυλωτή στο ισόγειο κάτω από τα δωμάτια του ξενοδοχείου.Ο αρχιτέκτονας σε κανένα σχέδιο δεν είχε σχεδιάσει πυλωτή, ίσα ίσα το ισόγειο του ξενοδοχείου το προόριζε για μεγάλη σάλα πολλαπλών χρήσεων.Ο μάστορας όμως  ήθελε σώνει και ντε να φτιάξει πυλωτή για να χρησιμοποιείται σαν κοινωνικό πάρκινγκ, να' χουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους οι επισκέπτες και οι ένοικοι του Ξενία.
Για τον αρχιτέκτονα λοιπόν του Ξενία,δεν του φαίνεται παράξενη η όλη φαγωμάρα των προηγούμενων μηνών, ανάμεσα στους Αρτινούς που ήθελαν να συμβάλουν στην( ο θεός να την κάνει) επαναλειτουργία του Ξενία.
Οι ιδέες που έπεσαν το διάστημα που μεσολάβησε,ήταν πολλές και αξιόλογες,συζητήθηκαν δε όλες στο δημοτικό συμβούλιο.Καταρχάς ο Στάθης Μπαρτζώκας, έχοντας στο πλευρό του τον Αλέξη Κατσαδωράκη, υπερθεμάτισαν την άποψη, το Ξενία να λειτουργήσει σα θεματικό πάρκο,στα πρότυπα θεματικών πάρκων της Ευρώπης, με στόχο να αποκτήσει ταυτότητα η πόλη της Άρτας και να προσελκύσει τουρίστες.Σ'αυτή την κατεύθυνση λοιπόν προτείνουν να κατασκευαστεί με ήπιες παρεμβάσεις,εντός του κάστρου, το πρώτο Σαμπαδρόμιο στην Ελλάδα,το οποίο  θα αποτελεί πόλο έλξης για τους καρναβαλιστές εντός κι εκτός Ελλάδας, αλλά και το μόνιμο σπίτι των σχολών χορού της πόλης μας.Οι Αρτινοί κι Αρτινές έχουν παράδοση στο να λικνίζουν τους γοφούς τους στους ήχους του κεντελαμπόνγκο, ενώ ο Αλέξης με τις αποκριάτικες μουσικές συλλογές του, ο Στάθης με τους Κοκκινοκομιτατζήδες και οι καρναβαλογυναίκες είναι οι πλέον αρμόδιοι να το κατασκευάσουν και να το λειτουργήσουν και να βγάλουν το Κάστρο από τη μιζέρια και την αφάνεια τόσων ετών.Ο επισκέπτης του θεματικού πάρκου, θα μπορεί 365 μέρες το χρόνο να μασκαρευτεί, να χορέψει λάτιν και να μπεκρουλιάσει μέχρι τελικής πτώσης. Κατά την παραμονή του, μέσα στην τιμή του πακέτου θα παραδίδονται και μαθήματα χορού για να μην κοτσαπηδάνε σαν τα κατσίκια μερικοί τις Απόκριες, ενώ θα λειτουργούν και εργαστήρια κομφετίς και σερπατίνας.

Στην παραπάνω πρόταση για το Ξενία εναντιώνονται οι φωνές που τάσσονται υπέρ της ελεύθερης λειτουργίας του Ξενία, χωρίς να περάσει στα χέρια ιδιωτών.Προτείνουν να ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη συντήρησή του και την εκμετάλλευσή του σαν κινηματογραφικό στούντιο ανοιχτού τύπου, όπου θα μπορούσαν να γυριστούν ταινίες εποχής, με πύργους, πολεμίστρες,κατσαπλιάδες ντυμένους ιππότες Ναΐτες κλπ.Μάλιστα όπως αποκαλύπτει ο Τηλεβόας του Γρηγόρη, βρίσκονται ήδη σε επαφές με ξένα κινηματογραφικά στούντιο για το γύρισμα διεθνών παραγωγών και την προβολή της πόλης στα πέρατα της οικουμένης. Καταγγέλλουν μάλιστα τον Δήμαρχο, ότι απέρριψε την προσφορά των συντελεστών του Game of Thrones  που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το Κάστρο μας για τα γυρίσματα του τελευταίου κύκλου της σειράς, ενώ θα νοίκιαζαν μέχρι και την πυλωτή κάτω από το ξενοδοχείο για να παρκάρουν τους δράκους της Καλίσι. Μόνο και μόνο  για να ταϊστούν οι δράκοι ,θα δαπανηθούν από τους παραγωγούς μυθικά ποσά και θα πάρει ανάσα η τοπική αγορά κρέατος.

Την ώρα που κονταροχτυπιούνται οι δύο σοβαρότερες προτάσεις Σαμπαδρόμιο και ένταξη της Καλίσι σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δε λείπουν και κάποιες γραφικές φωνές που φωνάζουν για την ίδρυση και λειτουργία μουσείου εντός του Κάστρου.Μετά τη σοβαρή πρόταση για μουσείο μπάλας,πέφτει στο τραπέζι και η ιδέα της λειτουργίας μουσείου κλούβας μιας που η Άρτα κατεξοχήν αγροτική πόλη με την παραγωγή ελιάς και πορτοκαλιών,  θα μπορούσε να παρουσιάσει την ιστορία της κλούβας που χρησιμοποιούν οι Αρτινοί ανά τους αιώνες για να μεταφέρουν τα χρυσοφόρα προϊόντα τους.Ακόμα θα μπορούσε να λειτουργήσει και μουσείο "ρόδας τσάντας και κοπάνας" μιας που το Ξενία αποτελούσε σημείο αναφοράς για τις κοπάνες όλων όσων μεγάλωσαν στην πόλη της Άρτας, ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει και μόνιμη συλλογή φωτογραφίας όπου αποτυπώνονται οι έφηβοι της Άρτας να παίζουν μακρυά γαϊδούρα ή μπουγέλο ενώ θα ήταν ενδιαφέρον να συλλεγούν και τα εξώφυλλα από τις τσόντες που νοικιάζαμε από τα βίντεο κλαμπ της πόλης( κολ μι άλκις) την ώρα που κάναμε κοπάνα και ΔΕΝ πηγαίναμε στο Ξενία για μακρυά γαϊδούρα.
Τελικά η μόνη πρόταση που συνοδεύεται με κοστολογημένη έκθεση βιωσιμότητας, είναι αυτή που προτείνει την ενοποίηση όλων των μουσείων και χώρων πολιτισμού της  Άρτας εντός του Κάστρου.Η μελέτη ,προβλέπει το γκρέμισμα του Αρχαιολογικού Μουσείου,της Πινακοθήκης, του Λαογραφικού μουσείου Σκουφά, της αίθουσας Σκουφά, της αίθουσας Διώνης, του Μακρυγιάννη και λοιπών χώρων μάζωξης ιντελεκτουέλ τύπων. Ο κατακερματισμός και η διασπορά των χώρων πολιτισμού, έχει οδηγήσει τον Αρτινό πολίτη σε σύγχυση και αδυναμία να παρακολουθήσει τα δρώμενα στην πόλη του. Με τα μπάζα από τα άχρηστα ακίνητα, θα μπορούσε να χτιστεί ένας όμορφος χώρος πολιτισμού που να πλαισιώνει τα υπάρχοντα κτήρια του Ξενία και με ενιαίο  εισιτήριο ο Αρτινός πολίτης,αλλά  και ο επισκέπτης της πόλης,θα μπορούσαν να απολαύσουν ατελείωτες ώρες πολιτισμού και διανόησης.Θα αποκτούσε με αυτό τον τρόπο η Άρτα το Μέγαρο Μουσικής που της αρμόζει.
Και εκεί που όλοι φαίνεται να συμφωνούν,μας κάνει ντρίπλα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα, που εντάσσει το Κάστρο στο ΤΑΙΠΕΔ και σε χρόνο  ντε τε, βρίσκεται επενδυτής που δεν είναι άλλος από την Παναθηναϊκή Συμμαχία που κοσμεί  με υπέροχα γκράφιτι τα τελευταία χρόνια τους τοίχους της πόλης μας. Η Παναθηναϊκή Συμμαχία θα αναλάβει το κτίσιμο της νέας Λεωφόρου εντός των τειχών του κάστρου, θα γίνει ένα γήπεδο μπιμπελό και θα δοθεί τέλος και στις υποσχέσεις της πολιτείας που τόσα χρόνια εμπαίζει τους αγνούς φιλάθλους,ενώ δρομολογείται και η συνένωση του Παναθηναϊκού με την Αναγέννηση Άρτας που ως γνωστόν έχει κατατροπώσει ουκ ολίγες φορές το μισητό αντίπαλο Ολυμπιακό στο όχι και τόσο μακρυνό παρελθόν.Όλοι θυμούνται τις φίρμες του θρύλου να τα κάνουν πάνω τους κάθε φορά που κληρωνόντουσαν να αντιμετωπίσουν σε αγώνα κυπέλλου τα άτια της μαύρης θύελλας!
 Έτσι με μια κίνηση ματ, ολοκληρώνεται η Πράσινη, Τρίφυλλη,Αειφόρος Ανάπτυξη στην πόλη μας με πολλαπλά οφέλη και ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας.Γατάκια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου